vrijdag, juni 23, 2006

Cerevisia Palimerae appotus

...oftewel Palm. Dit goudgele brouwsel duidt zenuwen en psyche.
We geven Palm dan ook aan mensen die graag in de schaduw zitten en verkiezen de indrukken van het leven even niet aan te kunnen en die onopvallend, angstige en wilszwakke blikken van omstaanders negeren. Palm werkt op de psyche, bij angsten, stress en verdrongen emoties, bij bange mensen die snel huilen.
Opgelet: een overdadig gebruik van Palm resulteert soms in nerveuze klachten als migraine, misselijkheid, kriebel om meer.
Palm versterkt de wilskracht en het doorzettingsvermogen en versterkt het zenuwstelsel.
Dit brouwsel bevat:

1. Water
Water is een belangrijke, zoniet de belangrijkste grondstof. Palm bestaat uit ongeveer 90-95% water en daarom is de gesteldheid van het water ook erg belangrijk. Dit verklaart dan ook mede het smaakverschil tussen dezelfde bieren gebrouwen in verschillende gebieden en landen.De meeste grote brouwerijen gebruiken tegenwoordig onthard water waar ze verschillende zouten aan toevoegen om een constante waterkwaliteit te krijgen.

2.Graan
Voor de bierbereiding worden diverse graansoorten gebruikt. De bekendste is gerst. Hoofdzaak is dat uit de granen het zetmeel gehaald wordt en dat dit in de brouwerij omgezet wordt in suikers.Speciale brouwers gerst wordt over de gehele wereld verbouwd en het zijn vooral de kiemkracht, het vochtgehalte en het eiwitgehalte die de kwaliteit bepalen. Tarwe wordt gebruikt om de zogenaamde witbieren te brouwen. Meestal gebruikt men een mengsel van gerst en tarwe (elk 50%). Zelfs rijst en maïs worden gebruikt maar dit is voornamelijk om prijstechnische redenen.

3.Hop:
Hop is niet altijd gebruikt voor het bereiden van bier. Sinds 736 heeft men gegevens over het verbouwen van hop in Hallertau Duitsland. Nu nog een van de bekendste hopgebieden ter wereld.Daarvoor (en in Nederland later ook nog) gebruikte men gruit, een kruidenmengsel dat voor het grootste gedeelte uit gagel bestond. Gagel is een heesterachtige plant die voornamelijk op moerasachtige grond groeit. Rond 1300 kwam hop naar Nederland. Hop is een klimplant en men gebruikt de onbevruchte vrouwelijke bloesem van deze plant. De werking is tweezijdig. Hop geeft het bier zijn bittere smaak en daarnaast zorgt het voor een betere houdbaarheid (Vroeger erg belangrijk).

4.Gist:
Een zeer belangrijke hulpstof bij de bereiding van bier is de gist. Gist is niet alleen nodig om suiker in alcohol en koolzuur om te zetten, maar gist heeft tevens een grote invloed op de smaak van het bier. Er bestaan zeer veel verschillende soorten gisten, maar een paar variëteiten daarvan zijn maar bruikbaar voor de bereiding van bier.Dankzij het onderzoek van Louis Pasteur werd duidelijk dat tijdens de wijngisting een toename optrad van het gewicht van de gist die gekoppeld was aan een toename van de hoeveelheid geproduceerde koolstofdioxide. Hieruit concludeerde hij dat er een chemische omzetting plaats vond.Verder onderzoek toonde aan dat gistcellen verantwoordelijk zijn voor de omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide. Tevens bleken extracten van gistcellen ook andere chemische reacties te katalyseren. De hiervoor verantwoordelijke stoffen werden enzymen genoemd, wat in het Grieks “in gist” betekent.In 1880 slaagde de Deen Hansen erin om een zuivere gistvariëteit te kweken. Voor die tijd konden brouwers niets anders doen dan gist bij het toekomstige bier voegen en afwachten of de goede gistsoorten de overhand zouden krijgen. De smaak en kwaliteit van bier waren vroeger dan ook niet altijd constant.

aha.... het is precies die omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide die ik nodig heb. De verdrongen emoties komen geleidelijk naar boven .... weet niet om hoe laat .. maar mij zal je dra vinden in het lommerrijke paradijs van herberg en waard waar Cerevisia Palimerae appotus niet enkel als geneeskrachtig mengsel maar ook als zinnenverlengende substantie geschonken wordt.

Formosus Lenis finis tenere amicus

5 Comments:

Blogger harlekijn said...

excuseer, maar dan lees ik toch liever oude gedichtjes, hoor ;-)

5:40 p.m.  
Blogger harlekijn said...

Een mooie vriend houden voor het zachte einde....???
is mijn vertaling ok of heb ik het te letterlijk genomen?

12:08 p.m.  
Blogger harlekijn said...

'mooi weekend, dikke vrienden' was eigenlijk de bedoeling. Maar ik vind de andere vertaling ineens pakken beter !!!!

1:30 p.m.  
Blogger harlekijn said...

de andere vertaling is ook juister (al is het geen volstrekt klassiek Latijn, maar och, wie maalt daarom, behalve...;-))
De enige échte juiste vertaling: een mooie vriend van een zacht einde. (finis moet in dit geval genitief zijn, dus van-bepaling, nominatief (onderwerp) kan ook, maar amicus kan enkel nominatief zijn en dan zit je met twee onderwerpen zonder voegwoord, wat dan het rare 'een mooie vriend, een zacht einde' zou opleveren...Volgt er nog iemand?

7:05 p.m.  
Blogger harlekijn said...

excuseer, ik was nu wel het werkwoord vergeten, dus: 'een mooie vriend van een zacht einde houden' kan dus helemaal niet want dan moet amicus lijdend voorwerp zijn en dan zou er amicus moeten staan!!! Met andere woorden: het is fout Latijn ;-)

7:06 p.m.  

Een reactie posten

<< Home